UYDU SİSTEMLERİ

UYDU SİSTEMLERİ

Bina gibi toplu yaşam merkezlerinin 4K, dijital, HD ve ultra HD gibi uydu sistemlerinden toplu olarak yararlanabilmesi için tek merkez sistemi üzerine kurulu olan ve dairelerin bu merkezden yayın almasını sağlayan sistemlere merkezi uydu sistemleri denir. İskenderun/Hatay’da hizmet veren siber güvenlik firmamız müşterilerine en iyi hizmeti vermekten onur duyar. Merkezi uydu sitemleri nedir, kurulumu nasıldır? iki tane uydu anteni, binanın çatısına kurulur ama eğer binanın sistemi merkezi sistemse binanın korunaklı bir yerine kurulur.

Digitürk gibi platformlar isteniyorsa eğer üçüncü bir uydu antenine ihtiyaç vardır. Merkezi uydu sistemler binaların yapısına göre kurulumu farklılık gösterebilir. Yani binaların mimarı, kablo çekimi ve altyapı sistemlerinden ötürü farklılık olmaktadır. Binaların şaft yolları, havalandırma alanları, dış cephesi ve merdiven boşlukları gibi yerler kablo yolu olarak kullanılan yerlerdir. Bunlara ek olarak ortak alanlara kablo kanalı eklemek gerekir. Bu gibi durumlar daire başına olan maliyeti yükseltir. İkinci bir uydu alıcısı eklenmek istenirse eğer, merkezi uydu sisteminden farklı bir kablo eklemek gerekir.

Merkezi Uydu Sistemlerinde Kullanılan Ekipmanlar

Çanak Anten

Çanak antenler değişik çapta ve boyda olurlar. Uydudan alınan verici dalgaları alır ve lnb’ye iletirler.

Santral Lnb

Lnb, çanak antenin uydudan aldığı verici dalgaları toplayarak uydudan gelen sinyali, merkezi uydu santraline, TV uydu kablosu aracılığıyla ulaştıran parçadır.

Televizyon Uydu Kablosu

Sinyal taşıma görevine sahiptir.

Uydu Santrali

Çanak antenden gelen sinyaller santralde toplanarak dairelerin her birine tv kablosu aracılığı ile ayrı ayrı sinyaller yollar ve bu sayede her bir daire birbirinden bağımsız şekilde uydu yayınlarını izler.

Sat Priz

Daireye çekilen kablolar sat prize bağlanarak evin içine uydu sinyali gelmiş olur.

Merkezi Uydu Sistemlerinde Kanal Ayarlama Nasıl Yapılır?

Merkezi uydu sistemlerinde kanal ayarlama, bireysel uydu sistemlerinden farklı olarak yapılır. Bunun için “diseqc” ayarlarının da yapılması gerekir. Bu ayarların yapılmaması durumunda uydu alıcısına sinyal gelmeyecek ve kanal arama yapılsa bile sinyal gelmediğinden ötürü kanallar bulunamayacaktır.

Diseqc Ayarları Nasıl Yapılır?

Diseqc ayarları, uydu alıcısı kullanılıyorsa eğer uydu alıcısı menüsünden yapılırken, televizyonun içinde olan kendinden uydulu televizyon kullanılıyor ise televizyonun menüsünde yer alan anten ayarları kısmından yapılır. Merkezi uydu sistemlerinde diseqc ayarları TÜRKSAT için 1.port kullanılır ve bu da diseqc 1 veya da diseq A TÜRKSAT uydusundan yayın alacağınız anlamına gelir. Az da olsa farklı portlar ile kurulum yapan firmalar mevcuttur. Eğer diseqc 1 sinyali alınamıyorsa öteki portları da denemekte fayda var.

Merkezi Uydu Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

Merkezi uydu sistemlerini kullanan bina sakinleri, sadece Türksat değil, Hotbird ve Eutelsat gibi uydu sistemlerinden alınan sinyaller ile yüzlerce televizyon kanalını, en iyi görüntü kalitesi ile izleme şansına sahip olacaktır. Receiver uydu alıcısı ile, bina sakinleri kendi istekleri ile özel ya da şifreli kanalları izleyebilirler. Dijiturk kullanımı ile spor kanalları izlenirken, interaktif uygulamalar ile özel içerikli yayınlar ile Hotbird uydusundan ise +18 gibi kanalları izleyebilirler. Her dairenin ayrı bir çanak anteni kullanmaması, alıcının ortak noktada birleştiriliyor olması hem ekonomik yönden kar sağlarken hem de binaların dış görünümünün daha estetik durmasını sağlar.

Merkezi Uydu Sistemlerinde Apartman Yönetimlerinin Avantajı Nedir?

Binanın dış cephesinde kablo görüntüleri olmayacaktır. Çatıya girip çıkma gibi zararlar ortadan kalkacaktır. Her dairenin kendine ait anteni olmayacağı için dairelerin kendi içlerinde yaşadığı sorunlar da ortadan kalkacaktır.